Heb je ooit gehoord van executive search, maar wist je niet precies wat het was? Zo ja, dan ben je niet de enige. Executive search kan voor veel mensen een beetje een mysterie zijn, dus laten we in de basis duiken en leren wat het is en hoe het werkt.

Wat is het?

In zijn meest elementaire vorm is executive search in wezen professionele werving. Het gaat om het zoeken en plaatsen van potentiële kandidaten in leidinggevende of hogere functies binnen een organisatie. Dit proces kan intern of extern worden uitgevoerd door wervingsbureaus die gespecialiseerd zijn in het identificeren van toptalent. Het doel van executive search is om de beste kandidaat voor een functie te vinden door de functie te promoten en gesprekken te voeren met degenen die geïnteresseerd zijn om te solliciteren. Naast het vinden van kandidaten helpen executive recruiters ook bij het inwerken van nieuwe medewerkers en zorgen ze ervoor dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om te slagen in hun nieuwe functie.

Hoe werkt het?

Het proces van executive search begint meestal met een organisatie die een profiel opstelt voor de ideale kandidaat voor een bepaalde rol. Dit profiel moet zowel de kwalificaties en de gewenste ervaring bevatten als alle andere eigenschappen die deze persoon succesvol zouden maken in deze specifieke rol. Zodra de ideale kandidaat is vastgesteld, gaan recruiters op zoek naar potentiële kandidaten die aan deze criteria voldoen, hetzij via hun interne database, hetzij via externe bronnen zoals vacaturesites of netwerkevenementen. Zodra potentiële kandidaten zijn geïdentificeerd, neemt de recruiter rechtstreeks contact met hen op om te bespreken of ze geïnteresseerd zijn in het solliciteren naar de functie en of ze voldoen aan alle kwalificaties die nodig zijn om de functie te vervullen. Na een gesprek met elke potentiële kandidaat presenteren de recruiters de gekwalificeerde personen aan hun klanten, samen met gedetailleerde rapporten over ieders achtergrond en ervaring. Als een klant besluit verder te gaan met het aannemen van iemand die door de recruiter is voorgesteld, dan zal deze nauw met hem samenwerken tijdens het inwerkproces totdat hij volledig geïntegreerd is in zijn nieuwe rol binnen de organisatie.
Executive search kan een hulpmiddel van onschatbare waarde zijn voor organisaties die snel en effectief sleutelposities binnen hun bedrijf willen invullen zonder daar zelf interne middelen voor te hoeven inzetten. Wil je dit ook gebruiken voor jouw bedrijf? Dan is het handig om een executive search bureau in te schakelen die jou kan helpen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in