Vraag jij jezelf ook weleens af “ welke studie moet ik kiezen?“ Als je in de afrondende fase van de middelbare school zit dan dien je binnenkort op zoek te gaan naar een passende vervolgstudie. Misschien ben je nog helemaal niet zo bezig met je toekomst, echter is het een keuze waar je goed over na moet denken. Veel eerstejaars studenten komen er immers helaas na een aantal maanden achter dat hun gekozen vervolgstudie toch niet bij hun past. Dit is uiteraard zeer zonde. Vandaag geven we je dan ook een aantal belangrijke tips die je kunnen helpen om een geschikte vervolgstudie te vinden.  

Kom erachter waar je interesses liggen 

Voordat je op zoek gaat naar verschillende opleidingen, dien jij er eerst bewust van te worden waar je interesses liggen. Wellicht heb je namelijk al duidelijke interesses. Zo vind je misschien sport heel leuk, of ben je zeer geïnteresseerd in biologie of natuurkunde. Als je voor ogen hebt waar je interesses liggen, wordt de zoektocht naar een passende studie al een stuk eenvoudiger. Heb je nog geen idee wat nu echt jouw interesses zijn? Ga dan eens eerst breder denken. Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen? Ben ik ergens heel goed in of juist niet? Zo kun je vast en zeker al wat studies afstrepen.  

Bezoek open dagen en loop mee 

Een van de beste manieren om erachter te komen of een opleiding bij jou past, is door open dagen te bezoeken en door een dagje mee te lopen met de opleiding. Vrijwel alle mbo’s, hogescholen en universiteiten organiseren jaarlijks een aantal open dagen. Het doel van deze open dag is om ten eerste een beeld te krijgen van de school. Ook kun je bij alle opleidingen een kijkje in de keuken krijgen. Een docent of student vertelt je namelijk meer over de opleiding en wat je kunt verwachten. Bovendien kun je een dagje meelopen met huidige studenten om te ervaren hoe een schooldag er op de opleiding uitziet.  

Schakel de hulp in van anderen  

Het kiezen van een geschikte vervolgopleiding is zeer lastig. Weet dan ook dat je er zeker niet alleen voor staat. Bespreek samen met je ouders, verzorgers of vrienden je ideeën en vraag bij hen om advies over een vervolgstudie. Kom je er echt niet uit? Dan kun je ook ervoor kiezen om de hulp in te schakelen van een studiekeuze adviesbureau. Een professional gaat dan samen met jou erachter komen waar je interesses liggen, waar je goed in bent en hoe je de beste keuze kunt maken.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in