Scheiden is nooit een makkelijke beslissing. Het kan leiden tot veel onzekerheid, stress en frustratie. En dan hebben we het nog niet eens over het financiële aspect. Voor sommige koppels kan de scheiding snel en soepel verlopen, voor anderen kan het een langdurig en moeizaam proces zijn. Maar is het mogelijk om snel te scheiden zonder alle vervelende bijkomstigheden? In deze blog gaan we dieper in op de mogelijkheden van snel scheiden – en belangrijker nog, hoe je dit kunt realiseren.

Hoe begin je?

Als je een scheiding wilt aanvragen, heb je twee opties: je kunt dit doen via de rechter (de traditionele manier) of via een mediator. Een mediator kan helpen bij het opstellen van een scheidingsovereenkomst tussen beide partijen. Dit kan zorgen voor een snellere afhandeling van de scheiding dan wanneer je naar de rechtbank gaat. De mediator brengt jullie samen om te bespreken hoe jullie de scheiding willen regelen. Dit kan zijn op het gebied van financiën, woonsituatie, pensioen en omgangsregeling voor eventuele kinderen. Door samen afspraken te maken, verloopt het proces sneller omdat er geen rechter aan te pas komt.

Uitzonderingen

Echter, niet elke scheiding kan via de mediator regelt worden. Bijvoorbeeld als er discussies zijn over alimentatie, gezag of als één van de partijen een eigen bedrijf heeft. In deze gevallen is het toch nodig om naar de rechter te gaan. Als er echter weinig onenigheden zijn tussen de partijen, kan de scheiding alsnog snel en soepel verlopen via de rechter. Door samen afspraken te maken en de juridische documenten correct in te vullen en op tijd in te dienen, verloopt de scheiding sneller dan wanneer je tegen elkaar strijdt.

Advocaat inhuren

Het kan ook helpen om een advocaat in te huren om het proces soepeler te laten verlopen. Het is belangrijk om te zoeken naar een advocaat met ervaring in het familierecht. Een gespecialiseerde advocaat kan je helpen bij het maken van afspraken (al dan niet met de mediator), de financiën en het invullen van juridische documenten.

Regel de financiën vooraf

Verder is het belangrijk om alle financiële aspecten van de scheiding te regelen voordat de scheiding definitief is. Dit kan de scheiding sneller laten verlopen en toekomstige problemen voorkomen. Maak een lijst van alle gezamenlijke eigendommen, schulden en rekeningen. Onderzoek de mogelijkheden van alimentatie of pensioenafspraken. Door deze zaken op tijd te regelen, voorkom je problemen die later in het proces kunnen ontstaan.

Kinderen betrokken

Ten slotte kan een snelle scheiding ook afhangen van het feit of er kinderen betrokken zijn. Ouders moeten het erover eens zijn hoe de kinderen het beste kunnen worden opgevoed, welke omgangsregeling het beste is en of er afspraken moeten worden gemaakt over alimentatie. Wanneer de ouders het hierover eens zijn, verloopt de scheiding sneller en wordt de impact op de kinderen zoveel mogelijk beperkt.

In het kort

Scheiden is nooit een plezierige situatie, maar soms is het noodzakelijk. Door samen afspraken te maken, een mediator in te schakelen, advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat, de financiën op orde te hebben en rekening te houden met de kinderen kan het scheiden sneller verlopen. Maar houd er rekening mee dat dit niet altijd haalbaar is en de situatie van elk stel uniek is. Het is aan te raden om advies te vragen aan een mediator, advocaat of scheidingsexpert zoals https://www.descheidingsadvocaat.com/ bijvoorbeeld. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden van snel scheiden en wat het beste bij jullie situatie past.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in