Het bedenken van de perfecte merknaam is geen gemakkelijke taak, maar het vastleggen van die naamsbekendheid kan nog lastiger zijn. Het is belangrijk om je merknaam te beschermen en ervoor te zorgen dat niemand anders het claimt. Maar hoe leg je een merknaam vast? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we wat handige tips.

Onderzoek

Voor een merknaam vastleggen, is het belangrijk om onderzoek te doen naar beschikbare handelsmerken die vergelijkbaar zijn met jouw gekozen naam. Zorg ervoor dat de naam die je hebt gekozen niet al wordt gebruikt door een ander merk. Het is ook verstandig om te onderzoeken of deze naam beschikbaar is als URL voor je website en op sociale media. Een naam vinden die overal beschikbaar is, kan echter moeilijk zijn, dus houd meerdere opties open.

Handelsmerk registratie

Na het uitvoeren van je onderzoek, kun je het beste zo snel mogelijk je merknaam registreren. Dit kun je doen via de Benelux Office for Intellectual Property, waarbij je een aanvraag moet indienen. Deze aanvraag moet worden ingevuld met alle informatie die nodig is om jouw merknaam te beschermen. Door een handelsmerk registratie aan te vragen, krijg je volledige controle over jouw merknaam en hiermee voorkom je juridische problemen in de toekomst. Het aanvragen van een handelsmerk registratie kost echter wel wat geld en tijd.

Heroverweeg wanneer nodig

Het kan voorkomen dat er tijden zijn waarin je wilt heroverwegen of je merknaam nog steeds passend is. Misschien heb je een nieuw product gelanceerd of is er een belangrijke verandering binnen jouw bedrijf. Het is dan verstandig om kritisch te kijken naar je merknaam en te overwegen of het nog past. Het heroverwegen van je merknaam kan echter ook betekenen dat je opnieuw jouw merknaam moet registreren en dit kost weer tijd en geld.

Bescherm je merknaam

Eenmaal vastgelegd moet je je merknaam beschermen. Dit betekent dat je de merknaam actief moet gebruiken en deze moet blijven controleren. Houd rekening met mogelijke inbreuken op jouw merknaam, zoals concurrenten die vergelijkbare namen gebruiken in de industrie. Als je een inbreuk opmerkt, zorg er dan voor dat je snel ingrijpt. Het beschermen van je merknaam gaat verder dan enkel de naam vastleggen. Zo kun je ook denken aan het aanvragen van auteursrechten en patenten om jouw merk te behouden.

Weet wanneer je hulp moet inschakelen

Het proces van het vastleggen van een merknaam kan ingewikkeld zijn en er kan veel tijd overheen gaan. Het is daarom niet gek om advies van professionals in te schakelen. Laat je adviseren en begeleiden door een jurist, merknaam expert of merkenbureau. Op deze manier weet je zeker dat je alle stappen correct doorloopt en dat je het meeste rendement uit jouw merk haalt.

Een merknaam is een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf. Het leggen van deze vast kan dan ook een uitdaging zijn. Het is belangrijk dat je zorgvuldig onderzoek doet, je merknaam registreert en deze beschermt. We hopen dat deze blog je heeft geholpen om beter te begrijpen hoe je een merknaam vastlegt en wat belangrijk is om te weten om je merknaam te beschermen. Remember, jouw merk is jouw identiteit. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld terecht bij deponeerjemerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in